PL EN
Prawidłowa dieta w cukrzycy typu II jako forma rehabilitacji chorych
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2011;62(2):219-223
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
Celem pracy było określenie sposobu odżywiania pacjentów chorych na cukrzycę typu II. Badania przeprowadzono w ośrodkach zdrowia w województwie małopolskim w 2008 roku. Anonimowe ankiety wypełniło 100 osób (66 kobiet i 34 mężczyzn) w wieku od 40 do 84 lat. Zasady postępowania dietetycznego były uwzględniane w ograniczonym stopniu przez badanych chorych. Najczęstsze błędy żywieniowe dotyczyły: braku regularności spożywanych posiłków, dojadania między posiłkami, konsumpcji słodyczy i stosowania niewskazanych technik kulinarnych. W diecie pacjenci uwzględniali również tłuste wędliny i produkty mięsne jak: pasztety, salami i parówki. Należy wprowadzić edukację pacjentów dotyczącą zasad żywienia w cukrzycy i w innych chorobach cywilizacyjnych.

ABSTRACT
 The aim of the study was to specify the dietary habits of type 2 diabetes sufferers. The investigation was conducted in medical centres of the Małopolskie voivodship in 2008. Anonymous questionnaires were filled in by a group of 100 persons (66 women and 34 men) aged 40 to 84. Principles of proper nutritional behaviour were implemented to a limited extent by the ill studied. The most common dietary errors were: the lack of regular meal intake, snacking between meals, eating sweets and employing inadvisable cooking techniques. The patients’ diets included fatty meats such as pâté, salami, sausages. The relevant education in regard to nutritional principles in diabetes and other civilisation diseases should be realised for the patients.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top