STRESZCZENIE
Celem pracy było porównanie wpływu różnego typu tłuszczów, tj. smalcu wieprzowego, rafinowanego oleju sojowego i nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju lnianego, na status przeciwutleniający, wskaźniki stanu zapalnego oraz profil lipidowy krwi szczurów żywionych dietą o wysokiej zawartości fruktozy. Po 4 tygodniach doświadczalnego żywienia zaobserwowano, że dodatek oleju lnianego do diety (16%) spowodował istotne obniżenie stopnia peroksydacji lipidów w tkance wątroby w porównaniu do szczurów żywionych analogiczną ilością smalcu wieprzowego. Dodatek oleju sojowego lub lnianego do diety (16%) doprowadził ponadto do obniżenia poziomu triglicerydów i cholesterolu całkowitego we krwi oraz zmniejszenia wskaźnika aterogenności osocza. W przypadku oleju lnianego, w przeciwieństwie do oleju sojowego, doszło także do korzystnego zachowania wysokiego poziomu cholesterolu HDL.
ABSTRACT
The aim of this study was to compare the effects of different fats, that is pork lard, refined soybean oil, and unrefined, cold pressed flaxseed oil, on the antioxidant status, inflammatory markers and blood lipid profile of rats fed diets rich in fructose. Four week of experimental feeding with flaxseed oil enriched diet (16%) led to a significant decrease in the degree of lipid peroxidation in liver, when compared with rats fed the same amount of pork lard. Moreover, the addition of soybean oil or flaxseed oil to the diet (16%) decreased significantly triglyceride and total cholesterol blood levels, as well as reduced atherogenic index of plasma. The concentration of HDL cholesterol was retained on a higher blood level in rats fed flaxseed oil enriched diet, when compared with the soybean oil group.