PL EN
Assessment of caffeine intake with food by Polish females and males
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2021;72(3):273-280
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

ABSTRACT
Background. Caffeine is the most widespread psychoactive substance in the world. With long-term consumption of caffeinated beverages, there is a high probability of overtaking on caffeine.
Objective. The aim of the study was to estimate the consumption of caffeine in the daily caffeine intake of Polish consumers, determine the caffeinated products in the intake of this substance.
Materials and methods. The survey was completed by 433 respondents living in Poland. The research tool was the electronic questionnaire, which consisted of: a) questions about personal data and measurement anthropometric and the level of physical activity and smoking; b) questions regarding the portion size and frequency of consumption of coffee, tea, cocoa, chocolate, energy drinks and colacarbonated beverages.
Results. The main sources of caffeine in the respondents' diet include: coffee (Me 43.64 mg/d) and tea (Me 37.60 mg/d).
Approximately 20% of respondents exceeded the threshold of daily caffeine intake (safety level for children and adolescents up to 3 mg/kg b.w, for adults up to 5.7 mg/kg b.w), considered safe.
Conclusions. Respondents who have crossed the safe dose of caffeine intake, should limit the consumption of products being its main source (coffee).

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Kofeina jest najbardziej rozpowszechnioną substancją psychoaktywną na świecie. Przy długotrwałym spożywaniu napojów kofeinowych istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia nadmiaru kofeiny.
Cel. Celem pracy było oszacowanie spożycia kofeiny w dziennym spożyciu kofeiny przez polskich konsumentów, określenie udziału produktów zawierających kofeinę w spożyciu tej substancji.
Materiały i metody. W badaniu wzięło udział 433 respondentów mieszkających w Polsce. Narzędziem badawczym był elektroniczny kwestionariusz ankiety, który składał się z: a) pytań dotyczących danych osobowych i pomiarów antropometrycznych oraz poziomu aktywności fizycznej i palenia tytoniu; b) pytań dotyczących wielkości porcji i częstości spożycia kawy, herbaty, kakao, czekolady, napojów energetycznych i napojów gazowanych.
Wyniki. Głównymi źródłami kofeiny w diecie respondentów były: kawa (Me 43,64 mg/d) i herbata (Me 37,60 mg/d).
Około 20% respondentów przekroczyło próg dziennego spożycia kofeiny (poziom bezpieczeństwa dla dzieci i młodzieży do 3 mg/kg m.c., dla dorosłych do 5,7 mg/kg m.c.), uznawany za bezpieczny.
Wnioski. Respondenci, którzy przekroczyli bezpieczną dawkę spożycia kofeiny, powinni ograniczyć spożycie produktów będących jej głównym źródłem (kawa).

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top