PL EN
Wpływ procesu ozonowania na eliminację arsenu z naturalnej wody mineralnej przeznaczonej do butelkowania
,
 
 
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2006;57(3):251-258
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
Wode mineralna - szczawe wodoroweglanowo-wapniowa - zawierajaca arsen w stezeniu wyzszym od dopuszczalnego (0,01 mg/dm3) dla wód butelkowanych, poddano procesowi ozonowania. Ustalono doswiadczalnie optymalne warunki dla skutecznosci tego procesu okreslajac - dawke ozonu, czas ozonowania, czas kontaktu ozonu z woda, stezenie ozonu rozpuszczonego w wodzie. Stwierdzono przekroczenie ilosci ozonu resztkowego w stosunku do ilosci dopuszczalnej przepisami dotyczacymi wód butelkowanych

 

ABSTRACT
Mineral water – hydrogen carbonate-calcium naturally sparkling water – containing arsenic in concentration above 0.01 mg/dm3 was ozonated. There was experimentally determined the optimal ozonation parameters: ozone dose, a duration of the process and of the contact between ozone and water, concentration of dissolved ozon in water. There was, moreover, determined an exceeding of ozone residual permissible in the obligatory regulations for bottled mineral waters.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top