PL EN
Systemic immune-inflammation index (SII) and neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) are useful markers for assessing effects of anti-inflammatory diet in patients before coronary artery bypass grafting
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2021;72(3):327-335
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

ABSTRACT
Background. One of the risk factors responsible for coronary artery disease (CAD) is an inadequate diet that is frequently deficient in anti-inflammatory components, such as polyphenols and omega-3 fatty acids. The neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) and the systemic immune-inflammation index (SII) are inflammatory markers that may reflect a diet’s antiinflammatory potential.
Objective. The aim of this study was to evaluate the effects that CAD patients’ nutrition patterns have on NLR and SII.
Material and methods. A retrospective study assessed the dietary habits and inflammatory marker levels in patients with advanced CAD before they underwent coronary artery bypass grafting (CABG) (n=101). Patients were divided into subgroups based on their NLR and SII levels.
Results. Subgroups with lower NLR and SII levels had consumed significantly more eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) (p=0.02). The group with a lower ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids (Conclusions. Inflammatory markers such as NLR and SII may reflect an anti-inflammatory diet consumed by cardiac patients. A simultaneous assessment of dietary habits and inflammatory parameters is beneficial in the possible prevention of adverse cardiovascular incidents after CABG. There is also a need to establish reference values for SII and NLR.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Jednym z czynników ryzyka choroby wieńcowej jest nieodpowiednia dieta, często uboga w składniki o działaniu przeciwzapalnym, takie jak polifenole i kwasy tłuszczowe omega-3. Stosunek liczby neutrofilów do limfocytów (NLR) oraz wskaźnik ogólnoustrojowej reakcji immunologiczno-zapalnej (SII) są markerami stanu zapalnego, które mogą odzwierciedlać potencjał przeciwzapalny diety.
Cel badań. Celem pracy była ocena wpływu sposobu żywienia pacjentów z chorobą wieńcową na poziom NLR i SII.
Materiał i metody. W retrospektywnym badaniu oceniono sposób odżywiania oraz poziom markerów stanu zapalnego u pacjentów z zaawansowaną chorobą wieńcową przed poddaniem ich zabiegowi pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG) (n=101). Pacjentów podzielono na podgrupy w zależności od poziomów NLR i SII.
Wyniki. Podgrupy z niższym poziomem NLR i SII spożywały istotnie więcej kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) (p=0,02). Grupa z niższym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (Wnioski. Markery zapalne, takie jak NLR i SII, mogą odzwierciedlać dietę przeciwzapalną stosowaną przez pacjentów kardiochirurgicznych. Jednoczesna ocena sposobu żywienia i parametrów stanu zapalnego jest korzystna w ewentualnej prewencji niekorzystnych incydentów sercowo-naczyniowych po CABG. Istnieje również potrzeba ustalenia wartości referencyjnych dla SII i NLR.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top