PL EN
Oznaczanie zawartości akryloamidu w produktach ziemniaczanych metodą GC-MS
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61(3):237-242
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
Celem pracy było sprawdzenie przydatności technik GCQ-MS/MS i LC-MS/MS do oznaczania akryloamidu w żywności oraz oznaczenie zawartości akryloamidu w produktach ziemniaczanych, pobranych na terenie całego kraju w latach 2007- 2008. W wyniku przeprowadzonej walidacji stwierdzono, że obydwie stosowane metody charakteryzowały się niską granicą oznaczalności oraz dobrą precyzją i dokładnością. Najwyższą przeciętną zawartość akryloamidu stwierdzono w chipsach ziemniaczanych – 770 μg/kg (113 ÷ 1890 μg/kg), najniższą natomiast frytki smażone pobrane z zakładów gastronomicznych – 401 μg/kg (134 ÷ 679 μg/kg). W roku 2008 oznaczone zawartości akryloamidu w chipsach i frytkach gotowych do spożycia były wyższe w porównaniu z rokiem 2007, jednak różnica ta nie była istotna statystycznie. W przypadku frytek smażonych w laboratorium z mrożonych półproduktów stwierdzono istotne (p < 0,05) obniżenie zawartości akryloamidu w 2008r. w porównaniu z rokiem 2007.

ABSTRACT
 The aim of our study was to check a useful of GCQ-MS/MS and LC-MS/MS methods to determination of acrylamide in foodstuffs and determined acrylamide content in potato products randomly collected in Poland in 2007-2008. As a result of validation of these methods we found the both using methods were characterized by low quantification limit and well precision. The highest acrylamide level was in potato crisps – 770 μg/kg (113 ÷ 1890 μg/kg), but the lowest – was in French fries collected from bars and restaurants – 401 μg/kg (134 ÷ 679 μg/kg). Acrylamide content analyzed in 2008 in potato crisp and French fries ready to eat was higher than in 2007. The difference was not statistically significant. In French fries fried in laboratory from pre-cooked French fries in 2008 acrylamide level was lower that in these products analyzed in 2007.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top