PL EN
Nowe przepisy Unii Europejskiej w zakresie patuliny
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2003;54(4):355-361
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
W pracy omówiono nowe przepisy Unii Europejskiej, dotyczące maksymalnych poziomów patuliny w środkach spożywczych. Przedstawiono Rozporządzenie Komisji (EC) No 1425 z 11 sierpnia 2003 zmieniające Rozporządzenie (EC) No 466/2001, Dyrektywę Komisji 2003/78/EC z 11 sierpnia 2003 r. ustanawiające metody pobierania próbek oraz metody analizy stosowane w urzędowej kontroli środków spożywczych w kierunku zanieczyszczenia patuliną oraz Zalecenia Komisji z 11 sierpnia 2003 r. dotyczące zapobiegania i zmniejszenia zanieczyszczenia patuliną soku jabłkowego i soku jabłkowego będącego składnikiem innych napojów.

 

ABSTRACT
In the following review, European Union legislation, concerning maximum level of patulin in foodstuffs, was reported. Commission Regulation (EC) No 1425/2003 of 11 August 2003 amending Regulation (EC) No 466/2001, Commission Directive 2003/78/EC of 11 August 2003 laying down the sampling methods and the methods of analysis for the official control of the levels of patulin in foodstuffs and Commission Recommendation of 11 August 2003 on the prevention and reduction of patulin contamination in apple juice and apple juice ingredients in other beverages as regards patulin was reported.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top