ABSTRACT
Background. The formation and development of the metabolic syndrome (MetS) is largely caused by lifestyle factors.
Many studies have shown that excessive consumption of simple carbohydrates, alcohol, salt, physical inactivity and smoking increase the risk of MetS.
Objective. The aim of the study was to assess the nutritional status and its relationship with selected lifestyle factors in elderly people with MetS.
Material and methods. 81 people aged 51-75 participated in the study. According to the guidelines, all tests were performed on an empty stomach. The comparison of individual quantitative variables between the groups was performed using the Student's t-test for independent measurements or using the Mann-Whitney U test. The relationship between quantitative variables was verified with the Spearman's correlation coefficient. All statistical tests were based on a significance level of pResults. The BMI, the percentage of body fat and the waist circumference significantly exceed the norm for the population in the examined persons. The responses of respondents aged 51-65 show that 36% of people sweetened their drinks, 65.6% were salted their food, 51.6% consumed alcohol, and at the age of 66-75, respectively: 47.1%, 52.9%, 41.2%. There was no correlation between sweetening beverages and salting food and the concentration of glucose and lipids. However, a positive correlation was found between the amount of salt consumed and the heart rate (r=0.28, pConclusions. The anthropometric indices and parameters of MetS patients indicated disturbances in the nutritional status. Unhealthy lifestyle was shown mainly in the younger group of patients 51-65 years old (they sweetened drinks more often, salted dishes, consumed alcohol). Patients with metabolic syndrome did not undertake physical activity as often as recommended.
STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Za powstanie i rozwój zespołu metabolicznego (MetS) w dużej mierze odpowiadają czynniki związane ze stylem życia. Wyniki wielu badań wskazują, że spożycie w nadmiarze węglowodanów prostych, alkoholu, soli, brak aktywności fizycznej oraz palenie papierosów zwiększa ryzyko MetS.
Cel. Celem badania była ocena stanu odżywienia i jego związki z wybranymi czynnikami stylu życia u osób starszych z MetS.
Materiał i metody. W badaniu udział wzięło 81 osób w wieku 51-75 lat. Zgodnie z wytycznymi wszystkie badania wykonane były na czczo. Porównanie poszczególnych zmiennych ilościowych pomiędzy grupami wykonano za pomocą testu t-Studenta dla pomiarów niezależnych lub za pomocą testu U Manna-Whitneya. Zależność pomiędzy zmiennymi ilościowymi była weryfikowana współczynnikiem korelacji Spearmana. Wszystkie testy statystyczne oparto na poziomie istotności p<0,05.
Wyniki. Wskaźnik BMI, procent tkanki tłuszczowej oraz obwód talii znacząco przewyższają u badanych osób normę dla populacji. Z odpowiedzi ankietowanych w wieku 51-65 lat wynika, że 36% osób słodziło napoje, 65,6 % dosalało potrawy, 51,6% spożywało alkohol, a w wieku 66-75 lat odpowiednio: 47,1%, 52,9%, 41,2%. Nie wykazano związku pomiędzy słodzeniem napojów i soleniem potraw a stężeniem glukozy i lipidów. Stwierdzono natomiast dodatnią korelację pomiędzy ilością spożywanej soli a tętnem (r=0,28, p<0,05). Wykazano w obu grupach wiekowych istotne statystycznie różnice w stężeniu triglicerydów w zależności od spożycia alkoholu lub jego niespożywania. Z powodu braku precyzyjnych danych dotyczących ilości spożywanego alkoholu w ciągu 1 tygodnia lub 1 miesiąca nie wykonano analizy korelacji pomiędzy spożyciem alkoholu a stężeniem glukozy i lipidów.
Aktywności fizycznej nie podejmowało 39,1% pacjentów w wieku 51-65 lat i 41,2% w wieku 66-75 lat. W grupie osób starszych bez aktywności fizycznej stwierdzono istotnie statystycznie większe stężenie glukozy w odniesieniu do wykazujących aktywność fizyczną (130 mg/dl vs. 105 mg/dl; p=0,031). Pacjenci w wieku 51-65 lat wykazujący aktywność fizyczną mieli istotnie statystycznie mniejszą masę ciała, wskaźnik BMI, obwód talii oraz beztłuszczową masę ciała co wymaga dalszych badań.
Wnioski. Wskaźniki i parametry antropometryczne pacjentów z MetS wskazywały na zaburzenia stanu odżywienia.
Niezdrowy styl życia wykazywała głównie młodsza grupa pacjentów 51-65 lat (częściej słodzili napoje, solili potrawy, spożywali alkohol). Pacjenci z zespołem metabolicznym nie podejmowali aktywności fizycznej tak często jak jest to rekomendowane.