PL EN
Assessment of fruit and vegetable intake among the population of junior high school students from Oleśnica
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58(1):237-243
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
The aim of this study was to assess fruit and vegetable intake among the population of junior high school students. 113 students from Junior High School No. 2 in Oleśnica participated in the research. In order to assess the intake of fruit and vegetables, the method of food frequency questionnaire was used. It was stated that vegetables appearing most frequently in the diet of girls were: tomatoes, carrots, cucumbers and fresh vegetable salads, and in the meals of boys were: tomatoes, fresh vegetable salads, cucumbers and vegetable salads. Boys and girls declared that the most often consumed fruits were: apples, oranges, mandarins and bananas. The mean daily total consumption of fruit and vegetables by the junior high school students was 358.5 g/day. Compared with current dietary recommendations, intakes of fruit and vegetables were too low.

 

ABSTRACT
Celem pracy była ocena spożycia owoców i warzyw w populacji młodzieży gimnazjalnej. W badaniu uczestniczyło 113 uczniów Gimnazjum Nr 2 w Oleśnicy. Do oceny spożycia owoców i warzyw zastosowano metodę wywiadu częstotliwościowo-ilościowego. Stwierdzono, że najczęściej występującymi warzywami w diecie dziewcząt były: pomidory, marchew, ogórki i surówki warzywne, zaś w posiłkach chłopców: pomidory, surówki warzywne, ogórki i sałatki jarzynowe. Dziewczęta i chłopcy deklarowali, że najczęściej spożywanymi owocami były: jabłka, pomarańcze, mandarynki i banany. Ogółem młodzież gimnazjalna spożywała średnio 358.5 g/dzień warzyw i owoców. W porównaniu do zaleceń była to ilość niewystarczająca.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top