STRESZCZENIE
Owoce papryki są bogatym źródłem witaminy C, karotenoidów, z których najliczniej występują β-karoten oraz luteina, witaminy E. Zawierają również liczne flawonoidy, a szczególnie rutynę. Celem pracy była ocena wartości odżywczej owoców papryki słodkiej uprawianej w systemie ekologicznym oraz konwencjonalnym. Wyniki analiz wskazują, że papryka uprawiana w systemie ekologicznym bez względu na zastosowaną technikę mulczowania podłoża zawierała istotnie więcej cukrów ogółem i redukujących, witaminy C, suchej masy oraz flawonoidów. Jednocześnie owoce te były bardziej kwaśne (zawierały więcej kwasu jabłkowego) w porównaniu do owoców z kombinacji konwencjonalnej.
ABSTRACT
The paprika fruits are perfect source of bioactive compounds as carotenoids (betacarotene and lutein), flavonoids and vitamin C. The aim of work was to determine the content of bioactive compounds in paprika fruits from organic and conventional cultivation. Organic and conventional paprika fruits were chemically analyzed. The results obtained showed that organic paprika contained more total and reducing sugars, vitamin C and flavonoids than conventional one. Additionally organic paprika fruits had slightly higher acidity than conventional fruits.