PL EN
Wysokosprawna chromatografia cieczowa - jej zastosowanie w analizie pozostałości pestycydów
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2001;52(2):127-138
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
Chromatografia jest techniką rozdziału związków organicznych umożliwiającą ich oznaczenie w bardzo niskich stężeniach. Analizy z zastosowaniem metod chromatograficznych wykorzystywane są w wielu obszarach nauki, w tym także w badaniach żywności. Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) jest jedną z technik chromatograficznych umożliwiającą analizę związków chemicznych w różnorodnych matrycach. Jej przewaga nad chromatografią gazową przejawia się w możliwości oznaczania związków o niskiej lotności czy labilności termicznej. Duża rozmaitość wypełnień kolumn i rozpuszczalników stosowanych w chromatografii cieczowej sprawia, że potencjalnie technika ta może być stosowana do oznaczania większości składników i zanieczyszczeń żywności, w tym pestycydów. Związki chemiczne powszechnie nazywane pestycydami są substancjami o dużej aktywności biologicznej i szerokim zakresie potencjalnego oddziaływania. Idealnym założeniem związanym z ich zastosowaniem byłaby pełna wybiórczość działania, tzn. toksyczne dla organizmów niepożądanych i nieszkodliwe dla człowieka i innych pożytecznych form życia. W praktyce okazało się to jednak niemożliwe. Realne niebezpieczeństwo związane z ich stosowaniem, spowodowało konieczność kontrolowania poziomów ich stężeń w żywności, a co za tym idzie dysponowania odpowiednimi technikami i metodami analitycznymi.

 

ABSTRACT
Chromatographic techniques allow separation and quantitation of trace levels of organic compounds in different matrices. Chromatography is widely used in many scientific areas, including food safety. Currently, high performance liquid chromatography (HPLC) and related techniques have become the dominant analytical separation tools in such areas as pharmaceutical, chemical and food industries and environmental monitoring. Contrary to gas chromatography (GC), HPLC allows to determine low-volatile and thermolabile compounds. A variety of packings and bonded phases as well as eluents and their combinations make this technique very useful in analysis of food contaminants, including pesticide residues. Plant protection products, called commonly pesticides, contain biologically active substances having wide mode of action, used in crop protection and in many other areas. Unfortunately, besides advantages related to their use, it should be taken into account that they are also toxic for humans and environment. As general population is exposed to pesticides mainly through the food, it is necessary to monitor concentrations of these compounds using sensitive techniques for ppm or even ppb levels. This article discusses the advantages of HPLC technique for the residues analysis of some active substances of plant protection products.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top