STRESZCZENIE
W pracy oceniono skuteczność 6-cio miesięcznej terapii dietetycznej wdrożonej 35 pacjentom ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 2, poprzez jej wpływ na wyrównanie metaboliczne badanych osób. Badaniami objęto osoby konsultowane w Poradni Dietetycznej Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie, leczone wyłącznie dietą. W czasie obserwacji oceniono zmiany m.in. następujących parametrów: masy ciała pacjentów, wskaźników BMI i WHR oraz parametrów wyrównania metabolicznego: poziomów glikemii i hemoglobiny glikozylowanej (HbA1c). W wyniku zastosowanej interwencji żywieniowej uzyskano znamienne statystycznie obniżenie masy ciała badanych osób, wskaźników BMI i WHR. Zmiany te przyczyniły się do uzyskania dobrego wyrównania metabolicznego – obniŜenia glikemii i wartości HbA1c.
ABSTRACT
The aim of the study to assess the efficacy diet therapy recommended for patients who were recently found to have type 2 diabetes mellitus as well as the influence of the diet on metabolic control of the subjects. The study involved 35 patients of the Dietary Counseling Section of the Central Clinical Hospital of the Ministry of Internal Affairs and Administration in Warsaw. During the course of a 6-month observation, the following parameters were analyzed: body weight, BMI, WHR, indices of metabolic control, such as fasting and postprandial glycemia, and the level of glycated hemoglobin (HbA1c). 6-month dietary intervention brought a decrease in body weight, and improvement in glycemia.