PL EN
Spożycie ryb i przetworów rybnych w Polsce – analiza korzyści i zagrożeń
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58(1):287-293
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
Spożycie ryb i ich przetworów w Polsce jest zbyt niskie, podczas gdy stanowią one nieocenione źródło składników odżywczych, takich jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuste ryby morskie z rejonów Morza Bałtyckiego mogą zawierać przekroczone dopuszczalne poziomy dioksyn i związków chloroorganicznych, dlatego też spożywanie mięsa ryb powinno być jak najbardziej urozmaicone gatunkami pochodzącymi z różnych obszarów połowowych.

 

ABSTRACT
Fish meat content high nutritive value and essential polyunsaturated fatty acids, while low consumption of fish and fishery products in Poland. Fat meat of Baltic sea fish can also contain higher levels of dioxins and organochlorinated contaminants. Consumption of fish and fishery products in Poland ought to include different species from various catch areas.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top