PL EN
Oat products in gluten free diet
 
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58(1):103-109
 
ABSTRACT

STRESZCZENIE
Celiakia jest chorobą coraz częściej diagnozowaną, jednak jedynym sposobem jej leczenia pozostaje stosowanie diety bezglutenowej. Dieta wykluczająca wszystkie przetwory ze zbóż bezglutenowych sprzyjać moŜe niedoborem pokarmowym, jak również zwiększonemu spoŜyciu tłuszczu i zmniejszonemu spożyciu błonnika pokarmowego. Dlatego też włączenie do diety bezglutenowej produktów owsianych moŜe wzbogacić ją w błonnik pokarmowy, składniki mineralne, tiaminę, biotynę, tokoferole i tokotrienole. Większość badań klinicznych wskazuje, Ŝe włączenie do diety bezglutenowej 20-50 g dziennie przetworów owsianych jest bezpieczne u dzieci i osób dorosłych z celiakią nowozdiagnoaowaną, jak i w okresie remisji. Jednocześnie istnieją dowody na moŜliwość pojawienia się nietolerancji aweniny u niektórych osób z celiakią. Równie istotna staje się także kontrola i ocena przetworów owsianych pod kontem możliwych zanieczyszczeń pszenicą, żytem, czy jęczmieniem. Istotna wydaje się takŜe dalsza ocena wieloletniego stosowania diety bezglutenowej wzbogaconej w produkty owsiane w róŜnych grupach osób chorych.

 

ABSTRACT
Diagnosis of celiac disease in patent in different age is increased , but gluten free diet is only way to treat this disease. Diet without gluten cereals: wheat, rye, barley and oats is often low in many minerals, vitamins and dietary fiber, but rich in fat and sugar. Gluten free diet witch is supplemented with oats products may contains more dietary fiber, minerals, thiamine, biotin, tokopherols, tokotrienos, and unsaturated fatty acids. The majority of researches show that inclusion 20-50g/d of oat products to gluten free diet is safe for children and adults with new diagnosed and also in remission state. Simultaneously, some patients with celiac disease may intolerance to avenin. The control and assessment of gluten (wheat, rye, barley) contamination in oat products and also long term introduction of oat products to gluten free diet for patient at different age.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top