PL EN
Orthorexia nervosa – the border between healthy eating and eating disorders
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2022;73(4):381-385
 
KEYWORDS
ABSTRACT

ABSTRACT
The term orthorexia nervosa (ON), presented in 1997 in Yoga Journal by Dr. Steven Bratman, sheds new light on the view on healthy eating habits. He showed that persistent thinking about nutrition does not necessarily have to be associated with anorexia or bulimia, and may turn into something so far unknown - obsessive control over the healthiest eating style, resulting in numerous self-imposed restrictions and in the long run, without appropriate therapy, leading to the deterioration of the current state of health. Orthorexia can have many consequences not only on mental health, but also on physical health. For this reason, the development of standard diagnostic and classification criteria for orthorexia nervosa is a priority. The problem of eating disorders should be the subject of epidemiological research, which will take into account demographic, cultural and socio-economic conditions appropriate for a given population, and will also take into account the pressure of factors related to the food market.

STRESZCZENIE
Termin ortoreksja nervosa (ON), przedstawiony w 1997 roku na łamach Yoga Journal przez dr Stevena Bratmana, rzuca nowe światło na kwestię zdrowych nawyków żywieniowych. Wykazał on, że uporczywe myślenie o odżywianiu nie musi być związane z anoreksją czy bulimią, a może przerodzić się w coś dotychczas nieznanego - obsesyjną kontrolę nad najzdrowszym stylem odżywiania, skutkującą licznymi samoograniczeniami, a w dłuższej perspektywie, bez odpowiedniej terapii, prowadzącą do pogorszenia obecnego stanu zdrowia. Ortoreksja może mieć wiele konsekwencji nie tylko dla zdrowia psychicznego, ale także dla zdrowia fizycznego. Z tego powodu opracowanie standardowych kryteriów diagnostycznych i klasyfikacyjnych dla orthorexia nervosa jest priorytetem. Problem zaburzeń odżywiania powinienbyć przedmiotem badań epidemiologicznych, które będą uwzględniały warunki demograficzne, kulturowe i społeczno-ekonomiczne właściwe dla danej populacji, a także będą brały pod uwagę presję czynników związanych z rynkiem żywności.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top