PL EN
Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2009;60(1):35-38
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

STRESZCZENIE
Celem badań było oznaczenie ilości porcji warzyw i owoców spożywanych codziennie uczelni oraz ocena częstotliwości ich spożycia przez studentów trójmiejskich uczelni. Badania przeprowadzono na grupie 180 osób wykorzystując kwestionariusz częstotliwości spożycia. Badane studentki, podobnie jak studenci, sięgały najczęściej po 1 do 2 porcji warzyw oraz 2 porcje owoców dziennie. Do najczęściej spożywanych codziennie warzyw należały: pomidory, marchew oraz cebula. W przypadku owoców najczęściej wybierano jabłka, banany, cytryny oraz mandarynki. Stwierdzono zbyt niskie spożycie zarówno warzyw, jak i owoców w stosunku do zaleceń żywieniowych.

 

ABSTRACT
The aim of the study was the determination of daily servings consumption and evaluation of frequency consumption of fruit and vegetables among university and college students. The study was carried out on the group of 180 students and was assessed by means of food frequency questionnaire. Students mostly ate from 1 to 2 servings of vegetables and 2 servings of fruit per day. The most commonly consumed vegetables were: tomatoes, carrots and onions. The most commonly consumed fruits were: apples, bananas, lemons and tangerines. Consumption of both vegetables and fruits was to low to cover daily recommendations.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top