PL EN
Emotional and habitual overeating and dietary restrictions in the eating habits of girls and boys
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2020;71(4):405-411
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

ABSTRACT
Background. Eating habits are mainly shaped at the first stages of human life. Incorrect eating habits in young individuals may in the future lead to eating disorders and predispose to abnormal body weight.
Objective. The aim of the study was to investigate eating habits among adolescents and verify whether there are any differences in eating habits between girls and boys.
Material and methods. The study was conducted among 337 post-primary school students, including 126 girls and 211 boys. A standardised questionnaire "My eating habits" was used as a research tool.
Results. Secret snacking was slightly more common among girls (27.78%) than boys (24.17%). It was also girls who mostly admitted that other people comment on their diet, as indicated by 33.33% of girls and 18.96% of boys. Girls are also more likely to be dissatisfied with their body weight (41.27% vs. 27.49%) and to occasionally avoid eating despite feeling hungry (42.06% vs. 27.01%) compared to boys.
Conclusions. The eating habits of young people are mostly varied. There are differences in the d ietary habits of girls and boys; girls are more likely than boys to overeat under the influence of emotions and to apply dietary restrictions to themselves. In order to promote healthy eating habits and support the mental well-being of young people, it is recommended to provide nutritional education and to implement psychological support for those in need.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Kształtowanie zwyczajów żywieniowych zachodzi głównie w pierwszych etapach życia człowieka.
Nieprawidłowości odżywiania u osób młodych w przyszłości mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania oraz predysponować do nieprawidłowej masy ciała.
Cel badań. Celem badania było poznanie zwyczajów żywieniowych młodzieży oraz stwierdzenie czy istnieją różnice pomiędzy zwyczajami żywieniowymi dziewcząt i chłopców
Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone wśród 337 uczniów szkoły ponadpodstawowej, w tym wśród 126 dziewcząt oraz 211 chłopców. Narzędziem badawczym był standaryzowany kwestionariusz ankiety „Moje Zwyczaje Żywieniowe”.
Wyniki. Nieznacznie większe skłonności do podjadania w tajemnicy przed innymi wykazują dziewczęta (27,78%), niż chłopcy (24,17%). To dziewczęta w przewadze przyznają, że inni ludzie komentują ich sposób odżywiania, na taką odpowiedź wskazało 33,33% dziewcząti 18,96% chłopców. Dziewczęta także częściej, niż chłopcy wykazują niezadowolenie ze swojej masy ciała (odpowiednio 41,27% i 27,49% z nich) oraz pomimo odczuwania głodu unikają czasami jedzenia (42,06% i 27,01%)
Wnioski. Zwyczaje żywieniowe młodzieży są w większości zróżnicowane. Istnieją różnice w zwyczajach żywieniowych dziewcząt i chłopców; dziewczęta w porównaniu do chłopców wykazują większe skłonności do przejadania się pod wpływem emocji oraz do stosowania względem siebie restrykcji dietetycznych. W celu promowania prawidłowych zwyczajów żywieniowych oraz wspierania dobrej kondycji psychicznej młodzieży zaleca się prowadzenie edukacji żywieniowej oraz wdrożenie pomocy psychologicznej dla osób jej potrzebujących.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top