ABSTRACT
Background. Proper nutrition and balanced physical activity have a beneficial effect on the growth and development of young athletes, supporting their endurance and health, which is particularly important in the period of adolescence.
Objective. Aim of this study was to assess eating behaviours, frequency of consumption of some food products and selected elements of lifestyle among young dancers, as well as to compare the age of the dancers and the assessed behavior.
Material and methods. The study included 198 dancers aged 10-15 years. An originally developed questionnaire was used as a research tool.
Results. The largest group of dancers (43%) spent on training up to 2 hours per week. The recommended 4-5 meals/day were consumed by 61.1% of dancers, with 87.4% of respondents having breakfast on a daily basis. The recommendations on the daily intake of several portions of fruit and vegetables were followed by 49% and 36.9% of dancers, respectively. It is observed, that the consumption rates of sweets increased, while the consumption rates of fruit decreased with dancers’age. The consumption rates of packed lunch and afternoon snack increased, whereas the consumption rates of dinner decreased with an increasing number of hours spent training.
Conclusions. Eating behaviours and the frequency of consumption of food products by young dancers can be described as varied. Their diet is characterised by regular consumption of meals and a correct frequency of consumption of most food products, including high intake of fruit and vegetables, yoghurt and kefir, as well as low consumption of fast food products. The selected elements of dancers’ lifestyle, such as sleep time and physical activity, are mostly correct.
STRESZCZENIE
Wstęp. Prawidłowe odżywianie i zrównoważona aktywność fizyczna wpływają korzystnie na wzrost i rozwój młodych sportowców, wspierając ich wytrzymałość i kondycję zdrowotną, co jest szczególnie istotne w okresie dojrzewania.
Cel. Celem badań była ocena zachowań żywieniowych, częstości spożycia wybranych produktów spożywczych oraz wybranych elementów stylu życia młodych tancerzy, a także porównanie zależności pomiędzy wiekiem tancerzy a ocenianymi zachowaniami.
Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 198 tancerzy w wieku 10-15 lat. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety.
Wyniki. Najliczniejsza grupa tancerzy (43%) przeznaczała na trening do 2 godzin tygodniowo. Zalecane 4-5 posiłków dziennie spożywało 61,1% tancerzy, śniadanie spożywało codziennie 87,4% z nich. Zalecenia kilkukrotnego spożywania owoców i warzyw a ciągu dnia przestrzega odpowiednio 49% i 36,9% badanych tancerzy. Obserwuje się, że wraz wiekiem tancerzy wzrasta częstość spożycia słodyczy, natomiast maleje częstość spożycia owoców oraz, że wraz z większą ilością godzin spędzanych przez tancerzy na treningu wzrasta częstość spożycia II śniadania i podwieczorku, natomiast maleje częstość spożycia obiadu.
Wnioski. Zachowania żywieniowe oraz częstość spożycia produktów spożywczych przez młodych tancerzy można ocenić jako zróżnicowane. Ich sposób żywienia charakteryzuje się regularnością spożywania poszczególnych posiłków oraz prawidłową częstością spożywania większości produktów spożywczych, w tym wysokim spożyciem owoców i warzyw, jogurtów, kefirów oraz niskim spożyciem produktów typu fast food. Wybrane elementy stylu życia, takie jak czas przeznaczony na sen oraz uprawianie aktywności fizycznej przez młodych tancerzy w większości są właściwe.