PL EN
Assessment of eating behaviours in adult residents of Greece and Poland – an original research
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2020;71(2):137-146
 
KEYWORDS
ABSTRACT

ABSTRACT
Background: The length and the quality of life are determined by, among other things, environmental factors. The place of residence is associated with certain differences in nutritional culture, with food traditions and customs being of great importance. Also, the location of a given country in a specific climate zone has an impact on the choice of food products and their preparation.
Objective: The aim of the study was to analyse eating behaviours among adult residents of Greece and Poland as well as to investigate to what extent these behaviours are impacted by the place of residence of respondents.
Materials and methods: A total of 633 randomized respondents at the age of 50 or older (312 Greeks and 321 Poles) were included in the study. The author’s questionnaire was used in the research.
Results: A total of 41.07% of respondents, including 31.09% of Greeks and 50.78% of Poles, declared having 4-5 meals per day. Fish was consumed 1-2 times a week by 29.27% of respondents, including 23.40% of Greeks and 15.26% of Poles. 
Whole wheat bread was consumed several times daily by 20.7% of respondents, including 19.55% of Greeks and 21.81% of Poles. Coarse groats and pasta were consumed a few times weekly by 23.06% of respondents, including 25.64% of Greeks and 20.56% of Poles.
Conclusions: Eating behaviours in adult Poles and Greeks are varied, with healthier eating habits in the latter group.
There are significant differences between the intake of food products rich in fibre and omega-3 fatty acids by residents of Greece and Poland.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie: Długość życia i jego jakość uwarunkowana jest m.in. czynnikami środowiskowymi. Miejsce zamieszkania cechuje pewna odmienność kultury związanej z żywieniem, istotne znaczenie mają w tym przypadku tradycje i zwyczaje żywieniowe. Położenie kraju w określonej strefie klimatycznej wpływa także na dobór produktów spożywczych oraz sposób przygotowania ich do spożycia.
Cel: Analiza wybranych zachowań żywieniowych dorosłych mieszkańców Grecji i Polski oraz zbadanie w jakim stopniu miejsce zamieszkania ma wpływ na występowanie różnic w zachowaniach żywieniowych osób badanych.
Materiał i metody: W badaniu uczestniczyły 633 dobrane losowo osoby w wieku 50 lat i więcej (312 Greków oraz 321 Polaków). Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety.
Wyniki: Na spożycie 4-5 posiłków w ciągu dnia wskazało 41,07% osób, w tym mniej Greków (31,09%), niż Polaków (50,78%). Ryby 1-2 razy w tygodniu były spożywane przez 29,27% badanych, w tym przez więcej osób z Grecji (23,40%), niż z Polski (15,26%). Pełnoziarniste pieczywo kilka razy dzienne było spożywane przez 20,7% osób, w tym przez 19,55% Greków oraz 21,81% Polaków. Kilkukrotne w ciągu tygodnia spożywanie grubych kasz i makaronów zadeklarowało 23,06% badanych, w tym 25,64% Greków oraz 20,56% Polaków.
Wnioski: Zachowania żywieniowe dorosłych mieszkańców Grecji i Polski są zróżnicowane, przy czym korzystniejszymi zachowaniami charakteryzowali się mieszkańcy Grecji. Istnieją znaczne różnice między spożyciem przez mieszkańców Grecji i Polski produktów spożywczych bogatych w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top