PL EN
Assessment of calcium and vitamin D content in meals served for preschool children attending to kindergartens in some Silesian cities
 
Więcej
Ukryj
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2021;72(1):83-88
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE

ABSTRACT
Background. Adequate nutrition is one of the most important factors for influencing growth and development of children.
Providing adequate amounts of minerals is extremely important in the developmental age, especially in periods of intensive growth. Calcium and vitamin D deficiency may have a negative impact on the health of children, both in the short and long term.
Objective. The aim of this study was to evaluate the content of calcium and vitamin D in the meals of preschoolers and to compare the obtained results to Polish dietary reference values for children aged 4-6 years.
Material and methods. The study was conducted in 40 randomly selected kindergartens in some Silesian cities and were concerning 1,746 children. 10-day-menus and preschool inventory reports describing the amount of food used for meal preparation were obtained from every kindergarten. 10-day-menus were analysed in terms of calcium and vitamin D content with the use of the Dieta 5 software. The obtained results were developed in Microsoft Excel 2016.
Results. The analysis of 10-days menus showed significant deficiencies in both calcium and vitamin D intake in the assessed food rations. The mean calcium level was 416.0 mg while vitamin D was 1.47 μg. The content of calcium and vitamin D in the examined 10-days menus did not meet the dietary reference values.
Conclusions. The necessity to modify menus in terms of increasing the consumption of the analysed nutrients was demonstrated, as well as the need to implement nutritional education for preschool staff and parents was suggested.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Prawidłowe odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. Dostarczanie odpowiednich ilości składników mineralnych ma istotne znaczenie w wieku rozwojowym, a zwłaszcza w okresach intensywnego wzrastania. Niedobór wapnia oraz witaminy D może wpływać negatywnie na stan zdrowia dzieci zarówno doraźnie jak i długofalowo.
Cel. Celem niniejszej pracy była ocena zawartości wapnia i witaminy D w posiłkach przedszkolaków oraz porównanie uzyskanych wyników z normami żywienia dla dzieci w wieku 4-6 lat.
Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone w 40 losowo wybranych placówkach przedszkolnych w miastach aglomeracji śląskiej i dotyczyło 1746 przedszkolaków. W każdej z placówek uzyskano raporty magazynowe i jadłospisy dekadowe. Ocenę zawartości wapnia oraz witaminy D przeprowadzono na podstawie jadłospisów dekadowych wykorzystując program Dieta 5. Uzyskane wyniki zostały opracowane w programie Microsoft Excel.
Wyniki. Analiza jadłospisów dekadowych wykazała znaczne niedobory w spożyciu zarówno wapnia jak i witaminy D w ocenianych racjach pokarmowych. Średni poziom wapnia wynosił 416,0  mg podczas gdy witaminy D 1,47 μg.
Zawartość wapnia oraz witaminy D w badanych jadłospisach dekadowych nie spełniała obowiązujących norm żywienia.
Wnioski. Wykazano konieczność modyfikacji jadłospisów pod kątem zwiększenia spożycia analizowanych składników odżywczych, a także zasugerowano potrzebę wdrażania edukacji żywieniowej personelu przedszkolnego oraz rodziców.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top