PL EN
The dietary knowledge and eating behaviour of pregnant women
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2002;53(2):167-175
 
ABSTRACT

STRESZCZENIE
Sposób żywienia kobiety przed ciążą, jak i w okresie jej trwania w istotny sposób wpływa na jej przebieg i rozwój płodu, jak również na stan zdrowia nowonarodzonego dziecka. Celem badania była ocena wiedzy kobiet ciężarnych na temat wpływu żywienia w okresie ciąży na rozwój i zdrowie dziecka w relacji do ich zachowań żywieniowych. W badaniu wzięło udział 77 kobiet w trzecim trymestrze ciąży uczestniczących w zajęciach Szkoły Rodzenia. Badanie przeprowadzono przy pomocy trzech kwestionariuszy. Pierwszy, dotyczył poznania danych ogólnych czyli wieku, wykształcenia, danych antropometrycznych ciężarnej, rodzaju suplementacji diety preparatami witaminowo-mineralnymi oraz informacji na temat ciąży. Drugi kwestionariusz pozwolił na określenie sposobu żywienia przed ciążą, natomiast trzeci ocenił wiedzę ciężarnych na temat wpływu żywienia na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Dodatkowo zbadano sposób żywienia kobiety w okresie ciąży przy pomocy metody 24- godzinnego wywiadu. W efekcie analiza wszystkich uzyskanych wyników pozwala stwierdzić, że choć ciąża dla kobiety jest szczególnym okresem jej życia, to jednak dla badanej grupy nie stanowiła okresu czasu, który spowodowałby zwrócenie większej uwagi na sposób żywienia. Znajduje to odzwierciedlenie w sposobie żywienia w czasie ciąży i braku suplementacji diety kwasem foliowym przed ciążą i na jej początku. Przeprowadzone 24-o godzinne wywiady pozwoliły stwierdzić, iż istnieją duże rozbieżności pomiędzy stanem wiedzy, a sposobem żywienia kobiet ciężarnych.

 

ABSTRACT
The objective of the study was to evaluate the level of knowledge about the influence of diet during pregnancy on the development and health of a child, among pregnant women in relation to their eating habits. The diet of a woman before and during pregnancy has immense influence on the course of pregnancy and health of a child - both after its delivery and in the future. Lack of dietary knowledge and the knowledge about consequences of malnutrition among future mothers may result in a lot of dietary indiscretion, which in turn can cause deficiency or excess of energy and particular nutrients, as well as abnormal course of pregnancy. Hence, for keeping a proper diet during pregnancy a woman must not only know the healthy eating guidelines, but also realize how a diet influences the course of pregnancy and child’s health. The study was conducted with the use of 3 specially prepared questionnaires, among 77 women in the III trimester of pregnancy, participating in the Parturition School course. The first questionnaire referred to general data (age, education, antropometric data) and the way of supplementing diet with medicinal compounds supplying vitamins and minerals. The second questionnaire showed the dietary habits before pregnancy, while the third questioned the influence of diet on the course of pregnancy and health of the infant. In the second stage the eating habits of the subjects were studied also with the use of a 24-hour interview and an album of food products issued by the Institute of Food and Nutrition. Summing it up, the analysis of the results of the study showed that though pregnancy is a difficult period for a woman, it did not make the subjects pay particular attention to their diet. The study showed also that the majority of women does have knowledge on the influence of diet and the influence of her nourishment before pregnancy on the development of foetus, however, it hardly results in the change of their eating habits.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top