PL EN
The legitimacy of using dietary supplement diglycoside secoisolariciresinol (SDG) from flaxseed in cancer
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2021;72(1):9-20
 
KEYWORDS
ABSTRACT

ABSTRACT
Linseed, commonly known as flaxseed, is a fibre-rich food product. According to the recent study prepared by the American Institute for Cancer Research (AICR), an adequate intake of dietary fiber contributes to reducing the risk of colorectal cancer. In addition, the flaxseed and the oil extracted from it are considered to be food products with a high content of anti-inflammatory, unsaturated α-linolenic acid (ALA). However, the authors of the most recent scientific research have assigned the anticancer significance of flax seeds to plant lignan - secoisolariciresinol diglycoside (SDG), of which flaxseed is the main food source. This article provides a review of the world scientific literature together with an assessment of the validity of dietary supplementation with SDG from flaxseeds in cancer and during chemotherapeutic treatment. The paper also presents the European Food Safety Authority (EFSA) and the US Food and Drug Administration (FDA) view on dietary supplementation with flax seeds and its lignans. Additionally, selected dietary supplements available on the Polish market containing SDGs, linseed oil or linseed were analysed, together with a description of their intended use suggested by the manufacturers.

STRESZCZENIE
Nasiona lnu, powszechnie zwane siemieniem lnianym, należą do produktów spożywczych obfitujących we włókno pokarmowe. Zgodnie z najnowszymi badaniami przygotowanymi przez American Institute for Cancer Research (AICR) odpowiednia podaż błonnika pokarmowego przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego. Dodatkowo siemię lniane, oraz powstający z nich olej, zaliczane są do produktów spożywczych zawierających dużą zawartość przeciwzapalnego, nienasyconego kwasu α-linolenowego (ALA). Jednak autorzy najnowszych badań naukowych przeciwnowotworowe znaczenie nasion lnu, przypisują lignanowi roślinnemu - diglikozydowi secoisolariciresinolu (SDG), którego głównym źródłem spożywczym jest siemię lniane. W artykule dokonano przeglądu światowego piśmiennictwa naukowego wraz z oceną zasadności stosowania suplementacji diety SDG z nasion lnu w chorobie nowotworowej oraz w trakcie leczenia chemioterapeutycznego. W pracy przedstawiono również stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) dotyczące suplementacji diety nasionami lnu oraz jego lignanami. Dodatkowo przeanalizowano wybrane, dostępne na polskim rynku suplementy diety, zawierające w swoim składzie SDG, olej lniany lub nasiona lnu wraz z opisem ich przeznaczenia sugerowanych przez producentów.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top