PL EN
Assessment of physical activity, energy expenditure and energy intakes of young men practicing aerobic sports.
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2014;65(4):353-357
 
KEYWORDS
ABSTRACT

ABSTRACT
Background. Adequate nutrition and energy intake play key rule during the training period and recovery time. The assess¬ment of athlete’s energetic needs should be calculated individually, based on personal energy expenditure and Sense Wear PRO3 Armband (SWA) mobile monitor is a useful tool to achieve this goal. However, there is still few studies conducted with use of this monitor.  
Objectives. To assess individual energy needs of athletes by use of SWA and to determine whether their energy intake fulfils the body’s energy expenditure.  
Material and Methods. Subjects were 15 male students attending Military University of Technology in Warsaw, aged 19-24 years, practicing aerobic. The average body mass was 80.7 ± 7.7 kg and average height was 186.9 ± 5.2 cm, (BMI 23.09 ± 1.85 kg/m2). Assessment of physical activity and energy expenditure (TEE) was established using SWA, which was placed on the back side of dominant hand and worn continuously for 48 hours (during the training and non-training day). The presented results are the average values of these 2 days. Assessment of athletes’ physical activity level was established by use of metabolic equivalent of task (MET) and number of steps (NS). Estimation of energy intake was based on three-day dietary recalls (two weekdays and one day of the weekend), evaluated using the Polish Software ‘Energia’ package.  
Results. The average TEE of examined athletes was 3877 ± 508 kcal/day and almost half of this energy was spend on physical activity (1898 ± 634 kcal/day). The number of steps was on average 19498 ± 5407 and average MET was 2.05 ± 2.09. The average daily energy intake was 2727 ± 576 kcal.  
Conclusions. Athletes consumed inadequate amount of energy in comparison to their energy expenditure. Examined group did not have an adequate knowledge about their energy requirement, which shows the need of nutritional consulting and education among these athletes.  


STRESZCZENIE  
Wprowadzenie. Prawidłowe żywienie oraz odpowiednia podaż energii z dietą odgrywają kluczową rolę zarówno w czasie treningu jak i w okresie regeneracji. Ocena potrzeb energetycznych powinna być dokonywana indywidualnie dla każdego sportowca, w oparciu o jego wydatki energetyczne. Pomocnym urządzeniem do pomiaru jest aparat pomiarowy Armband SenseWear PRO3 (SWA). Jednak w dalszym ciągu jest niewiele badań przeprowadzonych z udziałem tego urządzenia.  
Cel. Celem badań było oszacowanie indywidualnych potrzeb energetycznych sportowców, przy użyciu urządzenia pomia¬rowego SWA oraz ocena, czy podaż energii z dietą kompensuje wydatki energetyczne organizmu.  
Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone z udziałem 15 studentów Wojskowej Akademii Technicznej w War¬szawie, w wieku 19-24 lata, trenujących sporty aerobowe. Średnia masa ciała wynosiła 80.7 ± 7.7 kg, zaś wzrost 186.9 ± 5.2 cm, (BMI 23.09 ± 1.85 kg/m2). Ocena aktywności fizycznej oraz wydatków energetycznych (TEE - total energy expenditure) została dokonana przy pomocy SWA, który został umieszczony na tylniej stronie ręki dominującej i noszony nieustannie przez 48 godzin (w dzień treningu oraz w dzień wolny od treningu). Zaprezentowane wyniki stanowią średnią z pomiarów. Oszacowanie stopnia aktywności fizycznej zostało dokowane przy użyciu równoważnika metabolicznego (metabolic equivalent of task - MET) oraz liczby kroków (NS). Ocena spożycia energii została oparta o trzydniowe bieżące notowania spożycia (dwa dni poprzednie i jeden świąteczny) i obliczona przy pomocy programu komputerowego „Energia”.  
Wyniki. Średnia wartość TEE u badanych sportowców wynosiła 3877 ± 508 kcal/dzień, z czego prawie połowa wydatko¬wana była na aktywność fizyczną (1898 ± 634 kcal/dzień). Liczba kroków wynosiła średnio 19498 ± 5407 zaś średni MET 2,05 ± 2,09. Średnia podaż energii z dietą wynosiła 2727 ± 576 kcal/dobę.
Wnioski. Wykazano, że sportowcy dostarczają wraz z dietą niewystarczającej ilości energii w porównaniu do swoich wy¬datków energetycznych. Badana grupa posiadała niewystarczającą wiedzę na temat potrzeb energetycznych, co wskazuje na konieczność prowadzenia ich edukacji w tym zakresie.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top