STRESZCZENIE
Celem pracy była ocena porównawcza zawartości witaminy C oraz wartości energetycznej całodziennych racji pokarmowych, przeznaczonych dla dzieci w wieku 1–6 lat przebywających w Domu Małego Dziecka w Warszawie. Zawartość witaminy C w całodziennych racjach pokarmowych oznaczono analitycznie z wykorzystaniem HPLC oraz obliczono teoretycznie na podstawie jadłospisów dekadowych i raportów magazynowych. Ponadto oceniono wartość energetyczną, rozkład energii na poszczególne posiłki oraz udział energii z podstawowych składników odżywczych. Otrzymane dane porównano z normą zalecanego dziennego spożycia dla dzieci i młodzieży. W ocenianych racjach pokarmowych nie odnotowano wyraźnych różnic w uzyskanych wartościach średnich, biorąc pod uwagę sposób dokonanej oceny. Stwierdzono nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki oraz nieprawidłowy udział składników podstawowych w dostarczaniu energii. Ponadto planowane racje pokarmowe były zbyt obfite, mało urozmaicone, monotonne i dość jednolite, bez wyraźnego uwzględnienia produktów sezonowych.
ABSTRACT
The aim of this study was comparative assessment of content of vitamin C in daily food rations orphans children aged 1-6 years by using two methods – analytical and calculation and evaluation of energy intake by calculation. The levels of energy and vitamin C intake in daily food rations were calculated using menu data and data of food composition tables and compared with the recommended dietary intake (RDI). In addition vitamin C was determined in daily food rations by high performance liquid chromatography method (HPLC). Differences between two methods for evaluation of content of vitamin C were not statistically significant. Contribution of energy to individual meals and share of main nutritive components in supply of energy to daily food rations did not correspond with recommendations. Beyond this daily food rations orphans children were plentiful, monotonous and uniform without using seasonal products.