PL EN
Changes of bromopropylatye and carbendiazim residues during processing of apples into apple puree
 
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 1996;47(3):273-276
 
ABSTRACT

ABSTRACT

Celem badań było sprawdzenie czy pozostałości bromopropylatu i karbendazymu spadną w produktach końcowych poniżej poziomu 0,01 mg/kg. Przeprowadzono je 12 grudnia, po dwumiesięcznym przechowywaniu jabłek. Próby jabłek przed i po myciu oraz kremogenu po schłodzeniu homogenizowano z acetonem a następnie pozostałości pestycydów ekstrahowano dwuchlorometanem. Ekstrakt końcowy analizowano za pomocą chromatografu gazowego wyposażonego w detektor wychwytu elektronów a po oznaczeniu bromopropylatu zawartości karbendazymu określano metodą chromatografii cienkowarstwowej. Pozostałości karbendazymu i bromopropylatu w nie przetworzonych jabłkach po dwukrotnych opryskach wyniosły średnio 0,10 i 0,024 mg/kg i po myciu nie uległy zmianie. W kremogenie jabłkowym pozostałości karbendazymu utrzymały się także na niezmienionym poziomie podczas gdy stężenie bromopropylatu obniżyło się o 60%. Uzyskane wyniki wskazują, że jabłka dostarczane z sadów chronionych preparatami Benlate i Neoron 500 EC powinny być dokładnie przebadane na zawartości karbendazymu i bromopropylatu. Pozostałości karbendazymu, nawet po trzykrotnym rozcieńczeniu kremogenu jabłkowego podczas produkcji soków, mogą przekraczać poziom 0,01 mg/kg.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top