STRESZCZENIE
W związku z pojawieniem się na terenie Unii Europejskiej żywności zafałszowanej niedozwolonymi barwnikami (takimi jak Sudan I, II, III, IV czy para-Red), zostały podjęte działania mające na celu wyeliminowanie tego problemu. Niedozwolone barwniki są nielegalnie dodawane do takich produktów jak wysuszona i sproszkowana papryka chili, przyprawa curry, kurkuma czy olej palmowy. Produkty te pochodzą z krajów nie będących członkami Unii Europejskiej. Problem zafałszowania dotyczy również gotowych produktów zawierających ww. składniki. Poza faktem zafałszowania żywności, obecność niedozwolonych barwników może stanowić także zagrożenie dla zdrowia konsumenta. W latach 2003-2005 zostały wydane przez Komisję Europejską decyzje w sprawie środków nadzwyczajnych dotyczących produktów mogących zawierać niedozwolone barwniki. W ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF), w okresie od maja 2003 r. do marca 2006 r., zanotowano 651 zgłoszeń o zafałszowaniu żywności niedozwolonymi barwnikami na terenie Unii Europejskiej. Dzięki zastosowanemu systemowi kontroli ilość zgłoszeń dotyczących obecności barwników niedozwolonych wykazuje tendencję spadkową. Należy się jednak liczyć z możliwością fałszowania żywności innymi barwnikami niedozwolonymi. W tym celu niezbędna jest dalsza kontrola i współpraca urzędowych organów kontroli żywności oraz producentów żywności.
ABSTRACT
As foodstuffs adulterated by illegal dyes, such as Sudan I, II, III I IV, para-Red, have appeared on the European Union market, the emergency measures to eliminate this problem have been taken. The illegal dyes are added to dried, ground chilli, curry, curcuma and to palm oil. These products are imported from countries outside the EU. The adulteration concerns also ready to eat products which contain the ingredients mentioned above. Apart from the adulteration, the presence of illegal dyes in foodstuffs can be a threat to consumer’s health. In 2003 -2005 three Commission Decisions on emergency measures regarding some products which can contain illegal dyes were published. Since May 2003 to March 2006, 651 notifications on food adulteration by illegal dyes were sent to the RASFF system. As a result of the taken measures, the number of notifications have decreased. The possibility of food adulteration by illegal dyes different from the ones which are used now are considered. This is the reason why the continuation of food control and cooperation between official control authorities and food producers are necessary.