PL EN
Natural mineral and spring waters and fruit juices as food sources of silicon
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2011;62(3):289-293
 
ABSTRACT

STRESZCZENIE
Napoje, szczególnie wody mineralne, uważa się za jedno z najlepszych źródeł pokarmowych krzemu. Celem pracy było oznaczenie zawartości tego pierwiastka w butelkowanych wodach mineralnych i źródlanych oraz w sokach pomarańczowych, jabłkowych, grejpfrutowych i wieloowocowych dostępnych w handlu. Zawartość krzemu oznaczano metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z elektrotermiczną atomizacją (GF-AAS). Badane wody mineralne zawierały od 3,33 do 30,05 mg Si/dm3, wody źródlane od 3,66 do 11,23 mg Si/dm3, a soki owocowe od 0,21 do 1,93 mg/100g.

ABSTRACT
 Beverages especially mineral waters are considered as one of the best nutritional sources of silicon. The aim of this work was to determine the silicon content in bottled mineral and spring waters, as well as in orange, apple, grapefruit and mixed fruit juices available on the market. The electrothermal atomic absorption spectrometry (GF-AAS) was used for the silicon determination. The silicon levels in mineral waters ranged from 3,33 – 30,05 mg Si/dm3, in spring waters ranged from 3,66 – 11,23 mg/dm3, and in fruit juices ranged from 0,21- 1,93 mg/100g.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top