PL EN
Frequency of consuming selected product groups among Polish and Spanish physical education students
 
More details
Hide details
 
Rocz Panstw Zakl Hig 2020;71(3):261-270
 
KEYWORDS
ABSTRACT

ABSTRACT 
Background. Nutritional behaviours are determined by numerous individual and environmental factors.
Objective. The aim of the study was to analyse the frequency of consuming selected food product groups (with potentially beneficial and potentially detrimental effects on health) among physical education students depending on gender and home country.
Materials and methods. The study was conducted among 219 Polish and 280 Spanish physical education students, using a standardised questionnaire for obtaining information on views and eating habits for people aged 16-65 (Kom-PAN). In the statistical analysis, the Mann-Whitney U test and t-test with independent estimation of variance were incorporated,the significance level at α = 0.05.
Results. Among Polish and Spanish students, significant differences in the frequency of consuming certain product groups depending on home country were noted, with Polish students significantly more frequently consuming recommended products (fruit, vegetables, whole-grains, milk, fromage frais, and poultry), but also those non-recommended (purified cereals, cheeses with high fat content, butter, fried foods, sweets and alcoholic beverages). Spanish students significantly more often consumed recommended meals including legume seeds and sea fish, but also non-recommended products (red meat, fast food, sweets and energy drinks). Moreover, significant differences in the frequency of consuming selected product groups depending on sex were observed, with an indication of the tendency for less rational food choices among male students than female students, especially regarding the consumption of: high-milled cereal products, processed and red meat, fatty cheeses, fried foods, lard, sweets and energy drinks. On the other hand, women consumed sweets significantly more often than men, and less often legume seeds and fish.
Conclusions. A limited prevalence of rational dietary choices among Polish and Spanish physical education students and their diversity depending on gender and home country have been demonstrated.

STRESZCZENIE
Wprowadzenie. Zachowania żywieniowe są determinowane licznymi czynnikami osobniczymi i środowiskowymi.
Cel. Celem badań była analiza częstości konsumpcji wybranych grup produktów (o potencjalnie korzystnym i potencjalnie niekorzystnym wpływie na zdrowie) wśród studentów wychowania fizycznego w zależności od płci oraz kraju pochodzenia.
Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 219 polskich i 280 hiszpańskich studentów wychowania fizycznego, z zastosowaniem standaryzowanego kwestionariusza do poglądów i zwyczajów żywieniowych dla osób w wieku od 16 do 65 lat (Kom-PAN). W analizie statystycznej zastosowano test U Manna-Whitneya i test t z niezależną estymacją wariancji, na poziomie istotności α=0,05.
Wyniki. Wśród polskich i hiszpańskich studentów wykazano istotne zróżnicowanie częstości konsumpcji niektórych grup produktów w zależności od kraju, przy czym polscy studenci istotnie częściej spożywali produkty rekomendowane (owoce, warzywa, zbożowe pełnoziarniste, mleko, sery twarogowe, mięso drobiowe), ale także niezalecane (zbożowe oczyszczone, tłuste sery, masło, potrawy smażone, słodycze, napoje alkoholowe). Hiszpańscy studenci istotnie częściej spożywali zalecane potrawy z nasion strączkowych i ryb morskich, ale także niezalecane (mięso czerwone, fast food, napoje słodkie i energetyzujące). Wykazano ponadto istotne zróżnicowanie częstości konsumpcji niektórych grup produktów w zależności od płci, ze wskazaniem na tendencję do mniej racjonalnych wyborów żywieniowych studentów niż studentek, szczególnie w zakresie konsumpcji: produktów zbożowych z wysokiego przemiału, przetworów mięsnych, mięsa czerwonego, tłustych serów, potraw smażonych, smalcu oraz napojów słodkich i energetyzujących. Kobiety natomiast istotnie częściej niż mężczyźni spożywały słodycze, a rzadziej nasiona strączkowe i ryby.
Wnioski. Wykazano ograniczone rozpowszechnienie racjonalnych wyborów żywieniowych wśród polskich i hiszpańskich studentów wychowania fizycznego oraz ich zróżnicowanie w zależności od płci i kraju pochodzenia.

eISSN:2451-2311
ISSN:0035-7715
Journals System - logo
Scroll to top